Team Ervaringsdeskundigen Zaanstad (TED)

'Wij, getrainde ervaringsdeskundigen, hebben ervaring met problematiek zoals: alcohol- en/of drugsverslaving, schulden, psychische problemen en dak- en/of thuisloos zijn. Onze uitgebreide ervaringskennis zetten wij in om anderen te helpen hun leveren weer op de rit te krijgen.'

Het Team Ervaringsdeskundigen Zaanstad (TED) bestaat uit een groep vrijwilligers met uiteenlopende achtergronden. Allen hebben de Masterclass gevolgd en zijn in bezit van een certificaat.

De vrijwilligers hebben ervaring met diverse problematieken. Hierbij kunt u denken aan: verschillende psychische problemen, alcohol- en/of drugsverslaving, schulden.

De teamleden hebben leren omgaan met hun problemen en dingen een plek kunnen geven. Hierdoor hebben zij zelfinzicht gekregen en de nodige ervaringskennis opgedaan.

Wat kan TED betekenen?

Het Team Ervaringsdeskundigen wil hun ervaringskennis inzetten om mensen te helpen hun leven weer op de rit te krijgen, hen ondersteunen bij praktische zaken en ervaringen delen.

Wij zijn laagdrempelig en werken niet op basis van indicaties. Wij zijn geen hulpverleners maar onafhankelijk cliëntondersteuners die werken vanuit hun ervaring.

De wederzijdse herkenning die wij ervaren in ons werk is vaak de basis voor een goede samenwerking.

Team Ervaringsdeskundigen Zaanstad


Postadres: Stadhuisplein 100,
1506 MZ Zaandam

Contact:
06 - 444 547 90
ted-zw@rcodehoofdzaak.org

Ervaringen TED


- Anika werkt nu zelf als Ervaringsdeskundige bij TED

"Ik kan nu omgaan met mijn angst "


"Ik weet zelf hoe verlammend angst werkt. En hoe enorm de gevolgen zijn'', zegt Anika van der Velde uit Zaandam. "Maar ik weet ook dat er valt te leven met een angststoornis. Dat wil ik andere mensen laten zien en hen hierin ondersteunen. Ik was bang om naar buiten te gaan, ik durfde niet op straat. Alleen binnen was het veilig.'' Anika kampte met een tel-dwang, maar dankzij intensieve therapieën is haar leven sterk verbeterd. "Ik moest tellen tot een bepaald getal. Maar nu accepteer ik mijn angst nu en heb hem een plek kunnen geven in mijn leven. Ik heb het nog steeds, maar ik kan ermee omgaan." Als ervaringsdeskundige wil Anika nu graag een aanvulling bieden op het werk van professionele zorgverleners. ''Die kunnen heel veel, maar missen één ding: weten hoe iemand zich voelt en dat herkennen. Ik kan dat wel bieden. Mensen met een angststoornis vinden het fijn dat ik hun problemen meteen herken. Dat zeggen ze ook: 'wat fijn dat ik niet alles hoef uit te leggen' Ik accepteer hun stoornis. Steeds weer.'' Dat draagt eraan bij dat de stoornis beheersbaar wordt, merkt ze. Haar ervaring behoedt haar ook voor blunders. "Ik heb zelf meegemaakt dat professionals me aanraadden om iets te ondernemen en ergens heen te gaan. Hoe kún je dat zeggen tegen iemand met straatangst?" dacht ik. "Hoe is het mogelijk?"

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl