Zaanse Ouders Ervarings Deskundigen (ZOED)

Wij bieden laagdrempelige ondersteuning voor ouders van een kind/jongere met een psychische kwetsbaarheid. Onze Ervaren Ouders zijn luisterend oor, persoonlijk meedenker/begeleider en kunnen aansluiten bij gesprekken met school of een zorgaanbieder. De Ervaren Ouders hebben elk eigen kennis van problematiek zoals autisme, suïcide, ADHD, verslaving en meer.

ZOED staat voor Zaanse Ouders Ervarings Deskundigen. Dit betreft een team van Ervaren Ouders die door wat zij hebben meegemaakt met hun kind of kinderen, ervaringskennis hebben verkregen binnen de jeugdzorg en/of jeugd GGZ.

Wat doen onze teamleden?

 Ouders van een kind/jongere met een “randje” (een psychische kwetsbaarheid waardoor hulp van de GGZ noodzakelijk is) hebben behoefte aan laagdrempelige ondersteuning. De teamleden van ZOED zullen herstelondersteunende begeleiding bieden aan ouders die behoefte hebben aan een ervaren ouder.

Elk teamlid heeft zijn of haar eigen ervaringsgebied die hij of zij in kan zetten, om op vrijwillige basis andere ouders in Zaanstad te ondersteunen en/of te begeleiden bij het omgaan met de problematiek/diagnose van hun kind(eren). Onze Ervaren Ouders kunnen bijvoorbeeld ingezet worden als luisterend oor, als persoonlijk meedenker of aansluiten bij gesprekken op school of bij de hulpverleners.

Ook kunnen jeugdteams en/of wijkteams leren van de ervaringen van onze Ervaren Ouders.

Onze teamleden volgen allemaal eerst de basistraining ZOED zodat ze op de juiste manier hulp aan andere ouders kunnen bieden.  Zij zullen de eigen kracht van de hulpvragende ouder stimuleren, waarbij uitgegaan wordt van de mogelijkheden.

Welke kennis is er?

Binnen team ZOED is er o.a. kennis op het gebied van: Autisme, PDD NOS, suicidepoging, verslaving, depressie, misbruik, ADHD, PTSS, overlijden van een ouder en uithuisplaatsing. (Dit is een greep uit de ervaring van onze teamleden).

Hoe gaat dat in z’n werk?

Ouders met een hulpvraag kunnen via de coördinator van ZOED en de Sociale Wijkteams in contact komen met een Ervaren Ouder, zie ook de contactgegevens elders op deze pagina. Eerst zal er een kennismaking plaats vinden met de hulpvrager alvorens er een vrijwilliger toegewezen gaat worden.



Zaanse Ouders Ervarings Deskundigen


Postadres: Stadhuisplein 100, 1506 MZ Zaandam

Contactpersoon:
Diane Meijer (Teamcoördinator)
06 - 173 098 00
zoed@rcodehoofdzaak.org

'Eindelijk een luisterend oor'


"Via het sociaal wijkteam aangemeld bij ZOED en ik ben onwijs blij dat ze er zijn. Eindelijk een luisterend oor maar ook iemand die je echt begrijpt. Iedere week kijk ik er naar uit en ook de adviezen die eruit voortvloeien daar kun je wat mee. Voor mij echt een hele grote meerwaarde!"

- Esther


'Ik voel me begrepen'


“Ik vind het echt een hele goeie ervaring, omdat er eindelijk iemand voor me zit die me snapt en weet hoe het voelt en wat het me je doet als je zorgen hebt. Die hetzelfde heeft meegemaakt. Ze snapt me beter dan iemand die uit een boekje heeft geleerd. Dit werkt voor mij en daardoor voel ik me vaker gehoord en begrepen. Ook mijn psycholoog merkt verschil aan mij, merkt dat het beter gaat sinds ik een vrijwilliger van ZOED als steun heb.”

- Een anonieme cliënt

Diploma voor ervaringsdeskundige ouders


Wat hebben Linda, Dennis, Charles, Sil, Annemiek, Saskia, Tamara, Mariella en Mirjam gemeen? Ze zijn ouders van een kind dat tijdelijk of permanent extra aandacht en ondersteuning nodig heeft. Dat kan verband houden met een autisme of een andere aandoening, maar ook bijvoorbeeld met een traumatische gebeurtenis. De negen deelnemers aan ZOED (Zaanse Ouders Ervarings Deskundigen) gaan anderen met hun kennis en ervaring helpen. Dat kunnen ze goed, want ze zijn sinds woensdag 29 november officieel gecertificeerd.

Het is de vierde lichting ervaringsdeskundigen die van Jeroen Olthof een certificaat kreeg uitgereikt in het stadhuis. ‘Het kan ons allemaal overkomen’, zegt de wethouder. ‘En we willen allemaal goed geholpen worden als dat nodig is. Jullie praten nu vanuit je persoonlijke ervaring en expertise, en met de vaardigheden die je als ouder hebt opgedaan tijdens de opleiding. Zoals we hier nu zitten, zijn we uniek in Nederland en koploper op het gebied van cliëntondersteuning. Geweldig!’

Niet via het boekje
 De negen vormen een hechte groep. Dat kan ook niet anders als je een tijd lang ervaringen, verdriet en rouw hebt gedeeld. ‘We hebben ervaring in het herstelproces’, zegt Linda. ‘Daar halen we onze kracht uit.’ RCO De Hoofdzaak verzorgt de opleidingen en werd vertegenwoordigd door Bart Smith, Mary Verboom en Sharon Mantjes. Zij benadrukten dat het niet de bedoeling is ouders te matchen door gezinssituaties te vergelijken; elke ervaringsdeskundige kan een ouder met wat voor probleem dan ook ondersteunen. Zonder boekjes of regeltjes. Sil: ‘We helpen anderen om zelf oplossingen te zoeken en keuzes te maken.’

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl